کدام کشورها درگیر ویروس زیکا هستند و علائم و راه های درمان آن چیست؟، این ویروس نخستینبار در سال ۱۹۴۷و در کشور اوگاندا شناسایی شد. متخصصان به صورت اتفاقی و در هنگام پایش سیستماتیک بیماری تب زرد، با نوعی عامل بیماریزا بر روی میمونهای رزوس مواجه شدند که برایشان کاملاً تازگی داشت و این سرآغاز ماجرا بود. حدود ۵ سال بعد در اوگاندا و تانزانیا مواردی از ابتلای انسان به این ویروس گزارش شد. تحقیقات نشان میدهد که این بیماری در اثر نیش پشههای آلوده از جنس (Aedes) بالاخص گونه موسوم به (Aedes aegypti) که اغلب در مناطق حاره زیست میکند، به انسان منتقل میشود. لازم به یادآوری است که این گونه پشه در عین حال میتواند ناقل بیماریهای مشهور دیگری مانند دنگی، چیکونگونیا و تب زرد نیز به انسان باشد.
کشورهای میزبان زیکا
نخستین شیوع گسترده این بیماری در سال ۲۰۰۷ و سپس در سال ۲۰۱۳ در یکی از ایالتهای فدرال میکرونزی موسوم به یاپ (ناحیهای واقع در قاره اقیانوسیه و اقیانوس آرام) و جزایر پلینزی فرانسه (بخش جنوبی اقیانوس آرام) اتفاق افتاد. در سال ۲۰۱۵ کشورهای برزیل و کلمبیا از آمریکای جنوبی و کیپورده از آفریقا هم شیوع زیکا را تجربه کردند. خبرگزاری رویترز روز جمعه اعلام کرد که علائم و شواهد مستند از حضور ویروس زیکا در ۲۳ کشور قاره آمریکا به تایید رسیده است. سرعت شیوع و گسترش این بیماری به حدی است که در حال حاضر نگرانیها و دغدغههای زیادی را برای بسیاری از دولتها و مردم عادی رقم زده است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) روز پنجشنبه اعلام کرد که این ویروس سلامت قریب ۴ میلیون نفر را تنها در قاره آمریکا تهدید میکند.
علائم زیکا
دوران کمون این ویروس یا مدت زمانی که طول میکشد تا علائم بیماری نمودار شود، چندان مشخص نیست اما اینطور که از شواهد امر برمیآید نباید بیشتر از چند روز باشد. علائم بیماری شباهتهای زیادی با عفونتهای مشابه آربوویروسها (Arbovirus) مانند دنگی دارد که از آن جمله میتوان به تب، خارش پوست، ورم ملتحمه یا آماس ملتحمه، درد مفاصل و ماهیچهها، احساس بیقراری و سردرد اشاره کرد. پزشکان در خلال شیوع گسترده سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ به مواردی همچون اختلال عملکرد دستگاه ایمنی و پتانسیل تاثیرگذاری بر سیستم عصبی نیز اشاره کردند.
درمان زیکا
سازمان بهداشت جهانی (WHO) در وبسایت رسمی خود یادآور شده است که این بیماری معمولاً نیازمند درمان خاصی نیست و به بیماران مبتلا اغلب توصیه میشود که خوب استراحت کنند، مایعات کافی مصرف کنند، تب و درد را با داروهای متداول تخفیف دهند و در صورت وخیمتر شدن وضعیت سلامتی حتماً مشورت پزشکی بگیرند. هنوز واکسن خاصی برای این بیماری به بازار عرضه نشده اما یک تیم تحقیقاتی کانادایی به سرپرستی دکتر گری کوبینگر (Gary Cobinger) روز جمعه به خبرگزاری رویترز اعلام کرد که نخستین گامها برای آزمایش نخستین واکسن برداشته شده و این واکسن احتمالاً در اوایل مرداد ماه سال آینده بر روی انسان آزمایش خواهد شد.