ویروس زیکا چیست، از چه راهی به انسان منتقل می شود؟
ویروس زیکا چیست، از چه راهی به انسان منتقل می شود؟

ویروس زیکا چیست، از چه راهی به انسان منتقل می شود؟، در دل مادران باردار کشورهای آمریکای جنوبی نگرانی بزرگی ایجاد شده است. در این کشورها ویروسی شایع شده که احتمالا کودکان آن‌ها را مبتلا به «میکروسفالی» می‌کند. نوعی بیماری مادرزادی که باعث می‌شود سر کودک رشد طبیعی نداشته باشد و نوزادان مبتلا به این بیماری، سر و مغز کوچکی داشته باشند. شیوع ویروس زیکا آ‌ن‌قدرها هم خبر جدیدی نیست؛ این ویروس قبلا هم در آفریقا، جنوب‌شرقی آسیا و برخی از جزایر اقیانوس آرام مساله‌ساز شده بود. در این مقاله قصد داریم به معرفی این ویروس و نحوه انتقال آن به انسان ها با شما صحبت کنیم. اگر شما نیز به دنبال آشنایی با این ویروس و نحوه انتقال آن به انسان ها هستید، پیشنهاد می کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

زیکا چیست؟

زیکا (Zika) نام ویروسی از جنس (Flavivirus) و خانواده (Flaviviridae) است که از طریق نیش پشه‌ به انسان منتقل می‌شود. ویروس‌های جنس (Flavivirus) از جمله مشهورترین‌ها و خبرسازترین‌ها در نوع خود هستند که از نمونه‌های شناخته‌شده‌تر آن‌ها می‌توان به ویروس نیل غربی، ویروس دنگی، ویروس آنسفالیت برگرفته از ساس و کنه، ویروس تب‌زرد، ویروس زیکا و سایر ویروس‌های مولد آنسفالیت یا همان التهاب مغز اشاره کرد.

اما این ویروس چگونه به انسان منتقل می‌شود؟ پاسخ به این پرسش ساده است: پشه‌ اما نه هر پشه‌ای. جنس خاصی از پشه‌ها موسوم به (Aedes) هستند که اساساً متعلق به مناطق حاره و نیمه‌گرمسیری هستند اما در حال حاضر می‌توان آن‌ها را در همه قاره‌ها به استثنای جنوبگان پیدا کرد. دلیل گسترش دامنه پراکنش این پشه‌ها نیز خیلی ساده است؛ فعالیت‌های انسانی. یکی از مهمترین گونه‌های این جنس خاص پشه‌ای با نام علمی (Aedes albopictus) است. جالب اینجاست که این گونه فوق‌العاده مهاجم همین اواخر و از طریق تجارت لاستیک‌های مستعمل همچون مسافری غریب به نیمکره غربی رسید و در مدت زمانی اندک در کشورهایی مثل آمریکا غوغا به پا کرد.

ویروس زیکا از طریق گزش برخی گونه‌های پشه این جنس خاص به انسان منتقل می‌شود. پشه‌های مذکور خیلی راحت در مجاورت مناطقی که آب‌های راکد دارند، تخم‌گذاری می‌کنند. آن‌ها اغلب مهاجم هستند و در طول روز بشدت باعث مزاحمت می‌شوند. شواهد اولیه حاکی از آن است که این پشه‌ها معمولاً صبح‌ها و اواخر روز یعنی نزدیک‌های غروب تمایل به نیش زدن دارند. اگر آن‌ها از خون فرد آلوده به این ویروس تغذیه کنند و سپس فرد دیگری را نیش بزنند، می‌توانند بیماری را به آن فرد دوم منتقل کنند و درست به همین دلیل است که سرعت شیوع و پراکنش این بیماری بالا است.

کدام کشورها درگیر ویروس زیکا هستند و علائم و راه های درمان آن چیست؟، با ما همراه باشید تا به این سوال پاسخ دهیم.